Hvor blir det av Lister24?

Ine-Lill ved roret i medvind. Vi aner at det kan gå noen instrukser til roende Rita.

Meritterte turfolk i byen en tirsdag kveld, men hvor er lokalavisa Lister 24? Farsund står i fare for å ryke ut av Kristian-malte-faren-flekkete-rekka hos hjemmeteamet.

Uka begynte unektelig bra for Ine-Lill og Rita: Etter ei gratis rorbu-natt i Korshavn stilte de duggfriske og smilende til intervju med Lyngdals Avis. I strålende sol! Det endte med topp-oppslag på Lyngdalsavis.no (bak betalingsmur)

Rita og Ine-Lill ror ut fra Lindesnes. Foto: Lise Christensen
Rita og Ine-Lill ror ut fra Lindesnes. Foto: Lise Christensen

Oppover. Fra intervju og fotoseanse bar det videre i sol og motvind til Skarvøya og telting. En overkommelig dagsetappe med god ro-trening og uten tid til mat underveis. – Perfekt start med tåke i går og vind i dag. Læring tidlig er bra for psyken, meldte Rita i går (mandag). Bra ro-kurven er på vei opp, siden Lyngdal Avis karakteriserer våre venner som “relativt uerfarne båtfolk”.

Rita fyker oppover læringskurven i sterk strøm.

Medvind. Og i dag har de rett og slett bare sust inn til Farsund i medvind. Glemt er alt om «endelig telting på ordentlig» fra i går – i kveld er det Rederiet Hotell som gjelder.

Så her kommer vi endelig til poenget: Hvor blir det av lokalavisa Lister, tidligere Farsunds Avis? Er det ingen konkurranse mellom sørlandsbyenes bladfyker? Finnes det ikke en opplagt, unik Farsund-vinkling for Baklengs mot nord?

Skup på gang. Hvis Farsunds lokalavis med aner tilbake til 1889 ikke ser en sak der relativt unge Lyngdal Avis så den, kan vi røpe at snart, veldig snart, kommer våre roere med et grep som har riktig historisk sus. Følg med!

Ord for dagen. I mellomtida setter vi i gang med litt folkeopplysning (for oss landkrabber), svært godt inspirert av et firebindsverk i den fantastiske serien Dei gamle visste mykje. (Definitivt mer om den etter hvert). Så altså:

Ord for dagen er Klinkbygget. Våre venners nye farkost Lofotr er en nordlandsbåt, en felles betegnelse for tradisjonelle, klinkbygde båter bygd i Nordland, Troms eller Finnmark.

Og her snakker vi tradisjon, altså! Faktisk til de grader at UNESCO mener den må beskyttes: Den nordiske klinkbåttradisjonen ble tatt med på lista over «menneskehetens immaterielle kulturarv», som det så fjongt heter på snl.no.
Veldig kort i denne omgang: (Tynne) bord av tre legges slik at de overlapper, og klinkes sammen. Se så stilig det blir:

Praktfulle klinker på Lofotr, her under telt før avreise.

2 comments

  1. Så flott at du gjør dette, Hilde Kari, og skikkelig gøy å lese! Både lærerikt og underholdende. Heia de tøffeste damer og heia deg som refererer! ♥️

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.